Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Gezondheid

Zout: waarom je lichaam het nodig heeft

Zout, ook wel natriumchloride genoemd, is een mineraal dat van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt. Het is belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties. In deze tekst leg ik je uit waarom wij dit nodig hebben.

Zout is nodig voor ons lichaam

Natriumchloride is belangrijk voor onze gezondheid en voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder:

Regelen van de vochtbalans

Zout helpt je lichaam om vocht vast te houden. Dit is belangrijk voor het functioneren van de organen, de spieren en de zenuwen. Als je te weinig binnenkrijgt, kan je lichaam vocht gaan verliezen. Dit kan leiden tot uitdroging, met symptomen als dorst, vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid.

Regelen van de bloeddruk

Zout speelt een rol bij de regulering van de bloeddruk. Natrium in het bloed trekt water aan, waardoor het bloedvolume toeneemt. Dit kan de bloeddruk verhogen. Als je te veel binnenkrijgt, kan dit leiden tot een verhoogde bloeddruk.

Spier- en zenuwfunctie

Zout is nodig voor de werking van de spieren en zenuwen. Natrium helpt om de signalen van de hersenen naar de spieren en organen te transporteren. Als je te weinig binnenkrijgt, kunnen je spieren en zenuwen minder goed functioneren. Dit kan leiden tot spierkrampen, vermoeidheid en concentratieproblemen.

Vertering

Het helpt om de spijsvertering te bevorderen. Het helpt om de maagsapproductie te stimuleren en om de darmen te reinigen.

Wat doet je lichaam met zout?

Zout wordt in de maag en darmen opgenomen in het bloed. Het bloed transporteert het natriumchloride naar alle delen van het lichaam. In de cellen wordt het uitgewisseld voor water. Dit zorgt ervoor dat er een evenwicht in het lichaam ontstaat.

Het overtollige wordt uitgescheiden via de urine, de ontlasting en de zweetklieren.

Krijg je per dag voldoende zout binnen?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout voor volwassenen 5 gram. Dit komt overeen met ongeveer een theelepel vol.

In Nederland krijgen de meeste mensen echter meer dan 9 gram per dag binnen. Dit komt doordat dit in veel voedingsmiddelen is verwerkt, zoals in kant-en-klaarmaaltijden, snacks en bewerkte vleeswaren.

Kun je teveel zout binnen krijgen?

Ja, het is mogelijk om teveel natriumchloride binnen te krijgen. Dit kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat op de lange termijn een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, beroertes en nierschade kan geven.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een teveel aan zout:

  • Dorst
  • Moeheid
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Slapeloosheid
  • Vermoeidheid
  • Spierkrampen
  • Bloated gevoel

Heb je meer zout nodig als je sport?

Als je sport, verlies je meer vocht en zout door transpiratie. Daarom is het belangrijk om het aan te vullen, net als voldoende vocht, ofwel hydrateren is en blijft belangrijk.

Hoeveel extra natriumchloride je nodig hebt, hangt af van de intensiteit en duur van je training. Als je een lichte training van 30 minuten doet, hoef je waarschijnlijk niks extra’s in te nemen. Als je een intensieve training van meer dan 60 minuten doet, is het wel aan te raden om een beetje extra te nemen.

Je kunt extra natriumchloride innemen door zout te eten, bijvoorbeeld in de vorm van zoutsticks of een zouttablet. Je kunt ook een zoutoplossing drinken.

Belangrijk mineraal

Zout is een belangrijk mineraal voor verschillende lichaamsfuncties. Het is echter belangrijk om niet te veel binnen te krijgen.

Een gedachte over “Zout: waarom je lichaam het nodig heeft

Reacties zijn gesloten.