Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Gezondheid

Zonnebrandmiddelen test: de afraders van 2024

Ook dit jaar heeft de Consumentenbond weer zonnebrandmiddelen getest. Helaas bieden drie van de dertien geteste producten niet de beloofde bescherming. Deze zonnebrandmiddelen scoren lager dan de SPF (Sun Protection Factor) die op de verpakking staat vermeld. De Consumentenbond adviseert daarom om deze producten niet te gebruiken en heeft een melding gedaan bij de fabrikanten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De Zonnebrandmiddelen Afraders van 2024

De zonnebrandmiddelen die volgens de consumentenbond niet aan de eisen voldoen zijn:

  • Nivea Sun Kids Ultra Protect and Play SPF50+
  • Kruidvat Solait Sunmilk SPF50
  • Cien Sun (Lidl) Kids Sun Protect Cream

Uit de laboratoriumtests van de consumentenbond blijkt dat deze producten een lagere beschermingsfactor bieden dan vermeld. Nivea scoorde een SPF van 41,3, Kruidvat een SPF van 32,7, en Cien een SPF van 36. Dit is aanzienlijk lager dan de geadverteerde SPF van 50.

Belang van juiste bescherming

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, benadrukt het belang van betrouwbare zonnebrandmiddelen: “Het is cruciaal dat zonnebrandmiddelen de bescherming bieden die ze beloven. Onvoldoende bescherming kan leiden tot snellere verbranding van de huid, wat de kans op huidkanker vergroot. We raden deze producten op basis van onze testresultaten af. Controleer regelmatig je huid op tekenen van verbranding en smeer vaker wanneer je een van deze producten gebruikt.”

Lees ook: Feit of fabel: gefilterde koffie is gezonder dan ongefilterde koffie

Lees ook: Alarmerend nieuw onderzoek: vapen beschadigt hersenen en organen door giftige metalen

Testmethodes zonnebrandmiddelen

De Consumentenbond heeft 13 zonnebrandmiddelen getest, zowel met SPF 30 als SPF 50. Deze producten zijn nieuw op de markt of recent gewijzigd in samenstelling. De tests werden uitgevoerd met de HDRS-methode, die geen verbranding van de huid vereist, en de traditionele ISO24444 methode, waarbij de huid wel moet verbranden om de SPF te bepalen. De resultaten zijn gedeeld met de fabrikanten voor controle en feedback voordat ze werden gepubliceerd.

Onafhankelijke testen

De Consumentenbond voert deze testen jaarlijks uit in samenwerking met andere Europese consumentenorganisaties. De testen worden uitgevoerd in gecertificeerde en onafhankelijke laboratoria volgens internationale normen. Hierdoor wordt de betrouwbaarheid en objectiviteit van de testresultaten gegarandeerd.

Afraders 2023

In 2023 werden ook enkele zonnebrandmiddelen afgeraden: Cien SUN SPF 50 Love Your Planet Vegan, Naïf Mineral Suncream SPF 30 en Vision SPF30 Clear & Dry Transparante Spray. De producten van Cien en Vision zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar. Naïf heeft de samenstelling aangepast en scoort nu wel goed in de test.

Vergelijker zonnebrandmiddelen

De testresultaten van 2024 zijn toegevoegd aan de Vergelijker Zonnebrandmiddelen van de Consumentenbond. Hier vind je ook de reacties van fabrikanten op de testresultaten. De vergelijker bevat momenteel 38 zonnebrandmiddelen voor het lichaam en 13 voor het gezicht, inclusief producten uit eerdere jaren die nog dezelfde samenstelling hebben en beschikbaar zijn.

Niet alle zonnebrandmiddelen zijn even goed

Gebruik de Vergelijker om een betrouwbaar product te vinden dat je huid effectief beschermt tegen schadelijke UV-straling. Voor meer informatie en om te doneren, bezoek de Consumentenbond Vergelijker Zonnebrandmiddelen.

Met deze inzichten kun je beter geïnformeerde keuzes maken en jezelf en je gezin optimaal beschermen tijdens zonnige dagen.

(Bron: Consumentenbond.nl)