Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Gezonde recepten

Zo kweek je zelf tomaten (want die zijn het lekkerst en gezondst)

Tomaten uit eigen tuin zijn heerlijk! En je kunt ze prima op je balkon of in je tuin telen. Tomaten groeien graag steeds weer op hetzelfde zonnige plekje. Alfons Vandeursen, biologische tuinder bij de Waldboeren in Berg en Dal, zegt: “De tomaat groeit het liefst op zijn eigen restanten. Dus als de plant het goed doet, kun je deze jaar in jaar uit op dezelfde plek laten staan.”

Verwijder de dieven van je tomaten

Een tomatenplant is veelzijdig en groeit alle kanten op. Normaal gesproken zorg je ervoor dat de hoofdstengel langs een stok wordt opgebonden en met simpele clipjes wordt vastgezet.

Lees ook: Griekse yoghurt smoothie met mango en spinazie

“Kies je voor een hoofdstam, let er dan op dat je in elke bladoksel de nieuwe scheuten verwijdert. Zo’n scheut heet een dief. Het lijkt alsof die iets steelt, en dat klopt ook, want een dief neemt voeding weg en daardoor krijg je kleinere tomaatjes. Dieven betekent dat je uit elke oksel zo’n diefje weghaalt,” legt Alfons uit. Tomaten vormen om de twee bladeren een nieuwe tros. Gemiddeld komen er zo’n acht tot tien trossen op een stok van twee meter.

dieven in tomatenplant - Fysiek en Mentaal Fit
Dieven in tomatenplant

Voorkom schimmel

Tomaten hebben vaak last van schimmel, vooral bij warm en regenachtig weer eind juli of medio augustus. Je kunt een tomatenras kiezen dat resistent is tegen de phytophthoraschimmel, of ervoor zorgen dat de ze niet nat worden door er een stuk plastic over te leggen. Tegenwoordig zijn er ook tomatenhoezen die je ruim over de tomaten heen kunt trekken, zodat ze lekker door kunnen rijpen.

Lees ook: Het verschil tussen mayonaise en fritessaus: een gezondheidsvergelijking

Kies welke tomaten je lekker vindt

Afhankelijk van het ras tomaat dat je kiest, kun je later een heerlijke Italiaanse saus of een lekkere salade met mozzarella en basilicum maken. Je hebt bijvoorbeeld de kleine Mira Bella, iets grotere soorten of echte vleestomaten die veel groter zijn. Voorgekweekte tomaten kun je makkelijk kopen in biologische winkels.

Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het kweken van je eigen heerlijke en gezonde tomaten!

Een gedachte over “Zo kweek je zelf tomaten (want die zijn het lekkerst en gezondst)

Reacties zijn gesloten.