Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Gezondheid

Zeezout en zout: wat is het verschil?

Zeezout en zout zijn beide zouten die veel in ons dagelijks leven worden gebruikt. Ze worden gebruikt om voedsel te smaken, maar ook om voedsel te conserveren en om gerechten te laten rijzen. Maar wat is het verschil tussen zout en zeezout? En welke is gezonder?

Verschil in samenstelling

Zout en zeezout bestaan beide uit natriumchloride, maar ze hebben een andere samenstelling. Zout is een chemisch product dat wordt gewonnen uit aardolie of zoutwinningsmeren. Het wordt vervolgens geraffineerd en gebleekt om een witte kleur te krijgen. Zeezout wordt gewonnen uit zeewater door het te laten verdampen. Het bevat naast natriumchloride ook andere mineralen, zoals magnesium, calcium en kalium.

Verschil in smaak

Zout heeft een scherpe, zoute smaak. Zeezout heeft een mildere, zoute smaak met een lichte, minerale toets.

Verschil in gezondheid

Er wordt wel eens gezegd dat zeezout gezonder is dan zout. Dit komt omdat zout uit zeewater meer mineralen bevat. Deze mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid, maar ze komen in ons moderne dieet vaak tekort.

Een studie uit 2019 heeft aangetoond dat zout uit de zee inderdaad een positieve invloed kan hebben op de gezondheid. De studie vergeleek de effecten van zout en zeezout op de bloeddruk van gezonde volwassenen. De mensen die zeezout aten, hadden een lagere bloeddruk dan de mensen die zout aten. Dit komt waarschijnlijk door de mineralen in zeezout.

Kun je van de gezondste meer eten?

Nee, je kunt van de gezondste niet meer eten dan van de andere. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout is 5 gram voor volwassenen. Dit is ongeveer een theelepel. Als je meer zout binnenkrijgt, kan dit leiden tot een hoge bloeddruk, wat op de lange termijn een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, beroertes en nierschade kan geven.

Is zeezout gezonder dan zout?

Zout en zeezout hebben beide hun eigen voor- en nadelen. Zout is goedkoper en heeft een scherpere smaak. Het zout uit de zee is duurder en heeft een mildere smaak. Er zijn aanwijzingen dat zeezout gezonder is dan zout, maar meer onderzoek is nodig om dit definitief te bevestigen.

Tips voor het gebruik van zout

  • Gebruik minder zout. De meeste mensen krijgen veel meer zout binnen dan ze nodig hebben. Probeer de hoeveelheid zout in je voeding te verminderen door minder kant-en-klaarmaaltijden te eten en zelf te koken.
  • Gebruik andere smaken om je eten op smaak te brengen. Er zijn veel andere smaken die je kunt gebruiken om je eten op smaak te brengen, zoals kruiden, specerijen en groenten.
  • Gebruik zeezout in plaats van zout. Zeezout heeft een mildere smaak, waardoor je er minder van hoeft te gebruiken.

Welke soort zout is het beste voor jou?

De beste soort zout voor jou is de soort die je lekker vindt en die je helpt om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout binnen te krijgen. Als je een hoge bloeddruk hebt, is het misschien beter om zout te gebruiken met minder natrium. Er zijn verschillende soorten zout verkrijgbaar met minder natrium, zoals kaliumzout en magnesiumzout.

(C) Afbeelding van congerdesign via Pixabay