Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Gezondheid

Wat is gezonder: een lekkere pizzapunt of een schaaltje volle melk met ontbijtgranen?

Een tip vooraf, lees vooral verder, want het antwoord zal je verbazen! Het blijkt namelijk dat een punt pizza gezonder is dan een kom volle melk met ontbijtgranen. Dat heeft de Amerikaanse diëtiste Chelsey Amer onlangs ontdekt. De reden daarvoor is dat het populaire Italiaanse deeggerecht gebalanceerder is dan een kom volle melk met cornflakes of ontbijtgranen.

Minder suikers in pizza

Bovenstaande is nou ook weer geen reden om direct een gat in de lucht te springen van vreugde, want er zit wel een klein addertje onder het gras. Het is volgens Amer nou ook weer niet ‘gezonder’ om in plaats van de cornflakes een stuk pizza als ontbijt te eten. Zij benadrukt met name de hoeveelheid suikers die in een kom ontbijtgranen zitten ten opzichte van een stuk pizza. Pizza bevat meer eiwitten, maar ook weer meer calorieën. Daarnaast bevat een pizza meer vers beleg en daar zitten minder suikers in. Je bloedsuikerspiegel kan crashen door de hoge hoeveelheid suikers in ontbijtgranen. Bovendien zitten daar zeer weinig eiwitten in. Let wel, we hebben het hier wel over een verse pizza, geen diepvriespizza.

Suikerdip

Een gemiddelde pizzapunt bevat een vergelijkbare hoeveelheid calorieën als een kom volle melk met ontbijtgranen. In pizza zitten echter wel veel meer proteïnen en die zorgen ervoor dat je je langer voldaan en verzadigd voelt gedurende de voormiddag. Pizza bevat bovendien veel minder suiker, maar meer vet dan de kom ontbijtgranen met volle melk. Je ervaart hierdoor geen vroege suikerdip, aldus Amer. 

Tip voor een gezond ontbijt: wil je je nog langer voldaan en verzadigd voelen en een bloedsuikerpiek voorkomen? Ga dan voor een ontbijt met veel vezels en veel eiwitten. Dat geeft bovendien je metabolisme een boost en het verhoogd de verzadiding.

Hoeveelheid suikers in ontbijtgranen

Er is al eerder onderzoek gedaan naar de hoeveelheid suikers in bepaalde ontbijtgranen. Uit een in 2016 gehouden onderzoek blijkt dat een kom Kellog’s Frosties maar liefst 9 theelepels suiker bevat. Ofwel ongeveer evenveel als een glas frisdrank. Havermout, havervlokken, muesli of granola zijn de meeste gezonde varianten van de ontbijtgranen. Er zijn ook diverse varianten, zoals de krokante ‘crunchy’ variant met chocolade of karamel. Die kun je voortaan dus beter laten staan. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat ook ruim 80 procent van de kinder-ontbijtvlokken te veel suikers bevatten.