Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Gezondheid

Pure chocolade of melkchocolade: wat is gezonder?

Chocolade is een van de meest populaire lekkernijen ter wereld. Het is lekker, maar ook gezond? En wat is dan gezonder, pure chocolade of melkchocolade?

Wat is het verschil tussen pure en melkchocolade?

Pure chocolade bevat minimaal 35% cacao, melkchocolade minimaal 25%. De rest van de melkchocolade bestaat uit melkbestanddelen, suiker en andere toevoegingen. De pure variant is dus rijker aan cacao, terwijl melkchocolade rijker is aan melk en suiker.

>>> Lees ook: Is eten uit de snackbar gezond of ongezond?

Waarom is pure chocolade gezonder?

Cacao is een bron van antioxidanten, die het lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Puur bevat daarom meer antioxidanten dan melkchocolade. Daarnaast bevat pure chocolade meer flavanolen, een soort antioxidant die ook een gunstige invloed heeft op de bloedvaten.

Hoeveel pure chocolade mag je per dag eten?

Volgens het Voedingscentrum kun je per dag 25 gram pure chocolade eten. Dit is ongeveer 2 vierkante centimeter. Dit is een goede hoeveelheid om de voordelen van pure chocolade te ervaren, zonder te veel calorieën binnen te krijgen.

Wat is nog gezond?

Naast pure chocolade zijn er nog andere chocoladesoorten die gezond zijn. Zo is donkere chocolade met een cacaogehalte van 70% of meer ook een goede keuze. Deze chocolade bevat net als pure chocolade veel antioxidanten en flavanolen.

Waarom is chocolade gezond?

De antioxidanten in chocolade helpen het lichaam om vrije radicalen te bestrijden. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade kunnen aanrichten aan cellen en weefsels. De flavanolen in chocolade kunnen de bloedvaten gezond houden en het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

De gezondheidsvoordelen van pure chocolade zijn onder meer:

  • Bescherming tegen vrije radicalen: De antioxidanten in puur helpen het lichaam om vrije radicalen te bestrijden. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade kunnen aanrichten aan cellen en weefsels.
  • Gezondere bloedvaten: De flavanolen in deze chocolade kunnen de bloedvaten gezond houden en het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
  • Betere hersenfunctie: De pure variant kan de hersenfunctie verbeteren, zoals het geheugen en de concentratie.
  • Verminderd risico op diabetes type 2: Puur kan het risico op diabetes type 2 verminderen.
    Betere stemming: Puur chocolade kan de stemming verbeteren en het stressniveau verlagen

Hoe kies je de gezondste chocolade?

Als je chocolade wilt eten voor de gezondheidsvoordelen, is het belangrijk om de gezondste chocolade te kiezen. Let hierbij op de volgende factoren:

  • Cacaogehalte: Hoe hoger het cacaogehalte, hoe gezonder de chocolade. Kies voor pure chocola met een cacaogehalte van 70% of meer.
  • Suikergehalte: Let ook op het suikergehalte. Chocolade met veel suiker is minder gezond. Kies voor chocolade met een suikergehalte van minder dan 50%.
  • Toevoegingen: Let ook op de toevoegingen. Chocolade met veel toevoegingen, zoals suiker, vet of melk, is minder gezond. Kies voor chocolade met zo min mogelijk toevoegingen.

Samenvattend

Pure chocola is gezonder dan melkchocola. Het bevat meer antioxidanten en flavanolen, die het lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Je kunt per dag 25 gram pure chocolade eten. Andere chocoladesoorten die gezond zijn, zijn donkere chocolade met een cacaogehalte van 70% of meer.

Afbeelding: Pixabay

Een gedachte over “Pure chocolade of melkchocolade: wat is gezonder?

Reacties zijn gesloten.