Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Mentaal fit

Optimisme: een zonnige blik op het leven

Sta je wel eens stil bij de kracht van optimisme? Je hebt absoluut gelijk als je zou willen dat je wat vaker met een positieve instelling in het leven zou staan. Het is niet alleen aangenaam voor jezelf, maar het heeft ook aanzienlijke voordelen voor je welzijn. Hier ontdek je hoe jij, met een beetje moeite, je eigen gedachten de juiste richting op kunt sturen en het optimisme in je leven kunt vergroten.

De kracht van optimisme

Het leven bekijken door een positieve bril brengt een golf van positieve emoties met zich mee. Hierdoor maak je sneller vrienden, ben je beter in staat om met stress om te gaan, los je conflicten sneller op, vergroot je je creativiteit, ontvang je meer steun uit je omgeving, word je minder vaak ziek en leef je zelfs langer.

>>> Lees ook: Mindfulness: de weg naar innerlijke rust en welzijn

Tips om optimistischer te zijn

1. Focus op wat je kunt beïnvloeden

Maak je geen zorgen over zaken waar je geen invloed op hebt. Het is belangrijk om mee te denken over milieuproblemen, maar meelijden heeft geen toegevoegde waarde.

2. Ontdek dagelijkse positiviteit

Sta stil bij de kleine, positieve momenten in het leven. Of het nu gaat om een leuke ontmoeting, een prachtige lucht, een spinnende kat op je schoot, of de wind in je rug op weg naar huis; er is altijd wel iets om blij van te worden.

3. Klagen mag, maar blijf bij de feiten

Het uiten van ongenoegen is soms nodig, maar laat het niet de overhand nemen. Klagen mag, maar houd het beknopt en feitelijk.

4. Laat angst niet de leiding nemen

Laat je niet leiden door angst. Durf eens uit je comfortzone te stappen en iets nieuws te proberen. Wie niet waagt, die niet wint.

5. Investeer in positieve energie

Denk na over wat of wie je energie geeft. Is het je neef die altijd een glimlach op je gezicht tovert, of is het de tennisbaan waar je je passie vindt? Reserveer tijd voor deze positieve energiebronnen.

6. Reflecteer met positiviteit

Sluit elke dag af door drie positieve dingen op te schrijven. Het kan variëren van kleine successen tot momenten van dankbaarheid. Dit helpt je om de focus te houden op positieve aspecten van je leven.

Als optimisme moeilijk is

In sommige situaties is het volkomen normaal om somber te zijn. Echter, als somberheid aanhoudt en je er zelf niet uitkomt, is het essentieel om actie te ondernemen. Overweeg bijvoorbeeld het doen van een depressietest of neem contact op met je huisarts voor professionele begeleiding.

Kies voor positiviteit

Optimisme is geen aangeboren eigenschap, maar eerder een mindset die je kunt cultiveren. Door bewust te kiezen voor een positieve kijk op het leven, open je de deur naar een wereld vol mogelijkheden en welzijn. Dus, waar wacht je nog op? Zet die eerste stap naar een zonniger bestaan en geniet van de talloze voordelen die het met zich meebrengt. Jij hebt de controle over je gedachten, en daarmee de kracht om je eigen optimisme te creëren.

(C) Afbeelding van Robin Higgins via Pixabay