Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Gezondheid

Is eten uit de snackbar gezond of ongezond?

Eten uit de snackbar is over het algemeen ongezond. De meeste snacks uit de snackbar zijn hoog in calorieën, vetten, zout en suiker. Dit kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker.

Calorieën

Snacks uit de snackbar zijn vaak hoog in calorieën. Een frikandel bevat bijvoorbeeld ongeveer 180 calorieën, een kroket ongeveer 190 calorieën en een frietje ongeveer 395 calorieën. Als je regelmatig snacks uit de snackbar eet, kan dit leiden tot een calorieoverschot, wat kan leiden tot overgewicht en obesitas. Wil je precies weten hoeveel calorieën er in de snacks zitten, lees dan deze blog.

Vetten

Snacks uit de snackbar zijn vaak hoog in vetten. Een frikandel bevat bijvoorbeeld ongeveer 13 gram vet, waarvan 10,7 gram verzadigd vet. Verzadigde vetten kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Zout

Snacks uit de snackbar zijn vaak hoog in zout. Een frikandel bevat bijvoorbeeld ongeveer 1,2 gram zout. Te veel zout kan het risico op hoge bloeddruk verhogen, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Suiker

Sommige snacks uit de snackbar zijn hoog in suiker. Een frietje met mayonaise bevat bijvoorbeeld ongeveer 10 gram suiker. Te veel suiker kan het risico op diabetes type 2 verhogen.

Gezondere alternatieven voor de snackbar

Als je toch een snack wilt uit de snackbar, zijn er een aantal gezondere alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Een portie groenten, zoals een salade of een portie rauwkost.
 • Een volkorenbroodje met kipfilet of vis.
 • Een bakje yoghurt met fruit.
 • Een smoothie.

Deze alternatieven bevatten minder calorieën, vetten, zout en suiker dan de traditionele snacks uit de snackbar.

Op zoek naar gezonde recepten? Kijk dan hier.

Mag je dan helemaal niks meer eten uit de snackbar?

Natuurlijk wel. Je mag best af en toe een snack uit de snackbar eten. Als je een gezond voedingspatroon hebt, is het niet erg om af en toe een ongezonde snack te nemen. Het is echter belangrijk om te beperken hoe vaak je snacks uit de snackbar eet. Als je regelmatig snacks uit de snackbar eet, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen.

Hier zijn enkele tips om gezonder te eten uit de snackbar:

 • Kies voor kleinere porties.
 • Bestel geen sauzen of dressings bij je snacks.
 • Deel je snack met iemand anders.
 • Maak je eigen snacks thuis.

Als je toch een snack uit de snackbar wilt eten, is het belangrijk om te kiezen voor een gezondere optie. Hier zijn enkele voorbeelden van gezondere snacks uit de snackbar:

 • Een portie rauwkost met een beetje hummus.
 • Een volkoren broodje met kipfilet of vis.
 • Een bakje yoghurt met fruit.
 • Een smoothie met groenten en fruit.

Deze snacks bevatten minder calorieën, vetten, zout en suiker dan de traditionele snacks uit de snackbar.

Een gedachte over “Is eten uit de snackbar gezond of ongezond?

Reacties zijn gesloten.