Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Gezondheid

Hoeveel water moet je per dag drinken?

Je hebt vast wel eens gehoord dat het belangrijk is om genoeg water te drinken. Maar hoeveel water moet je eigenlijk per dag drinken? In deze blog ga ik je alles uitleggen over dit vraagstuk en geef ik je inzicht in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water voor mannen, vrouwen en kinderen, evenals waar dit van afhangt en wat er gebeurt als je te weinig of juist te veel drinkt.

Hoeveel water moet een man per dag drinken?

Een volwassen man heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Dit is exclusief het vocht dat in voeding zit. Het Voedingscentrum adviseert om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink.

Een gezonde volwassene heeft per kilogram lichaamsgewicht ongeveer 35 ml water per dag nodig. Dit is een grove richtlijn die door wetenschappelijke organisaties wordt aanbevolen. Dit betekent dat iemand die 50 kilo weegt ongeveer 1,7 liter water per dag moet drinken. Iemand van 60 kilo heeft 2,1 liter water nodig, iemand van 70 kilo 2,4 liter en iemand van 80 kilo 2,8 liter. Als vuistregel geldt: hoe meer je weegt, hoe meer water je nodig hebt.

Hoeveel water moet een vrouw per dag drinken?

Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Dit is exclusief het vocht dat in voeding zit. Het Voedingscentrum adviseert om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink. Net als bij mannen kan de behoefte aan water variëren, afhankelijk van individuele omstandigheden. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben bijvoorbeeld meer vocht nodig om aan de behoeften van hun lichaam en hun baby te voldoen.

Waar hangt het vanaf hoeveel je moet exact drinken?

De exacte hoeveelheid vocht die iemand nodig heeft, is niet alleen afhankelijk van geslacht en leeftijd, maar ook van andere factoren zoals:

 • Lichaamsgewicht: Hoe zwaarder een man is, hoe meer vocht hij nodig heeft.
 • Activiteitsniveau: Mannen die veel sporten of in een warme omgeving werken, hebben meer vocht nodig.
 • Temperatuur: In warme omstandigheden verliest het lichaam meer vocht door transpiratie en zul je meer moeten drinken.
 • Gezondheidstoestand: Sommige gezondheidsproblemen, zoals diarree of braken, kunnen leiden tot een verhoogde vochtverlies.

Een volwassen man kan zijn vochtbehoefte op peil houden door regelmatig water te drinken, ook als hij zich niet dorst voelt. Het is een goed idee om altijd een flesje water bij de hand te hebben.

>>> Lees ook: Bier is gezonder dan verwacht

>>> Lees ook: Last van een opgeblazen gevoel? Dit drankje helpt je er zo vanaf

Tips om voldoende vocht binnen te krijgen

Hier zijn enkele tips om voldoende vocht binnen te krijgen:

 • Drink water voor, tijdens en na het sporten.
 • Drink water als je je dorst voelt.
 • Drink water als je je moe of duizelig voelt.
 • Drink water als je urine donkergeel is.

Uitdroging kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. In ernstige gevallen kan uitdroging zelfs levensbedreigend zijn.

Hoeveel water moeten kinderen per dag drinken?

De vochtbehoefte van kinderen hangt af van hun leeftijd en activiteitsniveau. Het Voedingscentrum adviseert de volgende hoeveelheden vocht per dag voor kinderen:

 • Zuigelingen (0-6 maanden): 150 ml per kilo lichaamsgewicht
 • Peuters (1-3 jaar): 1 tot 1,5 liter
 • Kleuters (4-6 jaar): 1,5 tot 2 liter
 • Schoolkinderen (7-12 jaar): 2 tot 2,5 liter
 • Tieners (13-17 jaar): 2,5 tot 3 liter

Kinderen kunnen hun vochtbehoefte op peil houden door regelmatig water te drinken, ook als ze zich niet dorst voelen. Het is een goed idee om altijd een flesje water bij de hand te hebben.

Tips om ervoor te zorgen dat kinderen voldoende vocht binnenkrijgen:

 • Maak water aantrekkelijk voor kinderen. Laat ze hun eigen drinkbeker kiezen en versier het met stickers of stiften.
 • Bied water aan aan tafel, tijdens het sporten en op school.
 • Laat kinderen water drinken in plaats van suikerhoudende dranken.

Uitdroging kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. In ernstige gevallen kan uitdroging zelfs levensbedreigend zijn.

Signalen van uitdroging bij kinderen:

 • Droog of plakkerig tandvlees
 • Donkere urine
 • Traag of weinig plassen
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid

Als je kind deze signalen vertoont, is het belangrijk om hem of haar direct vocht te geven. Geef je kind water of een andere vochtige drank, zoals melk of bouillon. Als je kind niet kan drinken of als de symptomen niet verbeteren, neem dan contact op met je huisarts.

Waarom moet je zoveel drinken?

Water is essentieel voor je gezondheid en welzijn. Het vervult tal van vitale functies in je lichaam, waaronder het handhaven van de lichaamstemperatuur, transporteren van voedingsstoffen, verwijderen van afvalstoffen en smeren van gewrichten. Voldoende hydratatie houdt je energiek en kan zelfs helpen bij gewichtsbeheersing.

Wat gebeurt er als je minder water drinkt dan de aanbevolen hoeveelheid?

Als je te weinig water drinkt, loop je het risico op uitdroging. Dit kan leiden tot symptomen zoals dorst, vermoeidheid, duizeligheid en concentratieproblemen. In ernstige gevallen kan uitdroging leiden tot gezondheidsproblemen.

Aan de andere kant kan het drinken van te veel water in korte tijd leiden tot watervergiftiging, een zeldzame maar gevaarlijke aandoening waarbij de elektrolytenbalans in je lichaam verstoord raakt.

Kortom, het handhaven van een goede hydratatie is cruciaal voor je gezondheid en welzijn. Het is belangrijk om regelmatig water te drinken en naar je lichaam te luisteren om ervoor te zorgen dat je voldoet aan je dagelijkse hydratatiebehoeften.

Ouderen en water drinken

Met het verstrijken van de jaren, kunnen ouderen de neiging hebben om minder dorst te ervaren en bijgevolg minder te drinken. Deze verminderde vochtinname kan aanzienlijke gevolgen hebben voor hun gezondheid, variërend van mogelijke problemen met hart- en vaatstelsel tot een verzwakt immuunsysteem. Het is van essentieel belang dat ouderen voldoende vocht binnenkrijgen om de risico’s van uitdroging te minimaliseren. De richtlijn voor ouderen is doorgaans om dagelijks minimaal 1,5 liter water te drinken om de potentiële bedreiging van levensbedreigende uitdroging op afstand te houden. Het handhaven van een gezonde hydratatie is van cruciaal belang om hun welzijn te waarborgen en de kans op gezondheidsproblemen te verminderen.

Waarom is het goed voor je lichaam om veel water te drinken?

Het drinken van voldoende water is gunstig voor je lichaam om verschillende redenen:

 • Hydratatie: Water is essentieel voor de hydratatie van je lichaam. Het speelt een cruciale rol bij het handhaven van de balans van lichaamsvloeistoffen, wat belangrijk is voor allerlei lichaamsfuncties.
 • Lichaamstemperatuur: Water helpt je lichaamstemperatuur op een stabiel niveau te houden. Wanneer je zweet tijdens fysieke activiteit of bij warm weer, zorgt transpiratie ervoor dat je lichaam afkoelt. Het aanvullen van verloren vocht door te drinken, voorkomt oververhitting.
 • Transport van voedingsstoffen: Water fungeert als een transportmiddel voor voedingsstoffen, waaronder glucose en zuurstof, naar de cellen van je lichaam. Dit is essentieel voor de energieproductie en het goed functioneren van je cellen.
 • Verwijderen van afvalstoffen: Water is betrokken bij het verwijderen van afvalstoffen en toxines uit je lichaam, met name via de urine. Voldoende hydratatie ondersteunt de nierfunctie en draagt bij aan een gezonde urinewegfunctie.
 • Gewrichtssmering: Water fungeert als smeermiddel voor je gewrichten. Het helpt wrijving te verminderen en zorgt ervoor dat gewrichten soepel kunnen bewegen.
 • Huidgezondheid: Voldoende water drinken kan bijdragen aan een gezonde huid. Het hydrateert je huid van binnenuit, wat kan helpen bij het verminderen van droogheid en het behouden van een jeugdige uitstraling.
 • Spijsvertering: Water is betrokken bij het proces van spijsvertering. Het helpt bij het afbreken van voedsel en maakt het gemakkelijker voor je lichaam om voedingsstoffen op te nemen.
 • Gewichtsbeheersing: Het drinken van water voor de maaltijd kan je een vol gevoel geven, waardoor je minder eet en mogelijk kan bijdragen aan gewichtsbeheersing.
 • Mentale scherpte: Een goede hydratatie kan je concentratie en cognitieve functie verbeteren. Zelfs milde uitdroging kan leiden tot verminderde alertheid en denkvermogen.

Kortom, water is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en het welzijn van je lichaam. Het is belangrijk om gedurende de dag voldoende water te drinken om deze cruciale lichaamsfuncties te ondersteunen en te behouden. De exacte hoeveelheid water die een persoon nodig heeft, varieert, maar het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft.

Kun je ook teveel water drinken?

Geloof je dat er geen limiet is aan de hoeveelheid water die je kunt drinken? Het is belangrijk om te beseffen dat te veel water drinken net zo schadelijk kan zijn als te weinig. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water komt overeen met wat jouw nieren en hart veilig kunnen verwerken.

Hoeveel water je per dag zou moeten drinken, hangt ook af van verschillende factoren, waaronder jouw leeftijd, dieet, activiteitsniveau en het heersende klimaat. Bijvoorbeeld, een actief kind dat de hele middag buiten speelt zonder pauzes te nemen, heeft waarschijnlijk meer vocht nodig dan een liefhebber van boeken die de dag in bed doorbrengt, opgaand in de magische wereld van fantasieën. Toch geldt in beide gevallen dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een gezond kind doorgaans rond de 1,1 liter ligt, ongeacht de dorst die ze ervaren.

Is het schadelijk als je meer water drinkt dan de aanbevolen hoeveelheid?

Ja, het kan schadelijk zijn als je meer water drinkt dan de aanbevolen hoeveelheid. Dit wordt watervergiftiging genoemd. Watervergiftiging treedt op wanneer je lichaam te veel water binnenkrijgt, waardoor de zoutconcentratie in je bloed te laag wordt. Dit kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zoals:

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Spierkrampen
 • Verwardheid
 • Slaperigheid
 • In ernstige gevallen kan watervergiftiging zelfs leiden tot coma en overlijden.

De symptomen van watervergiftiging kunnen zich snel ontwikkelen, binnen enkele uren na het drinken van een grote hoeveelheid water. Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel water te veel is. De meeste mensen kunnen veilig 2 tot 3 liter water per dag drinken. Als je echter veel vocht verliest door te zweten of diarree, is het belangrijk om meer water te drinken om uitdroging te voorkomen.

Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat je te veel water drinkt:

 • Drink water alleen als je dorst hebt.
 • Drink niet meer dan 2 tot 3 liter water per dag.
 • Drink geen grote hoeveelheden water in korte tijd.
 • Drink andere vochtige dranken, zoals melk, bouillon of thee, om je vochtbalans op peil te houden.

Als je je zorgen maakt over watervergiftiging, neem dan contact op met je huisarts.