Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Gezondheid

Hoeveel bewegen per dag?

Je moet elke dag bewegen! Het helpt je om gezond te blijven, zorgt voor een gezonder gewicht en verkleint zelfs de kans op kanker. Dus zit nu minder en loop meer!

Maak lichaamsbeweging onderdeel van je dagelijkse bezigheden. Pak vaker de fiets naar bijvoorbeeld je werk, wandel meer en sta vaker op als je zittende werkzaamheden hebt.

Maar hoeveel moet ik nou per dag bewegen?

De gezondheidsraad zegt doe minstens 150 minuten per week aan matig-intensieve inspanning. Deze 150 minuten moet je verspreiden over verschillende dagen. Vaker, langer en/of intensiever bewegen is nog beter. Doe op z’n minst twee keer per weer bot- en spierversterkende activiteiten. Als je nou 65+ bent dan is het aanvullend advies om ook balansoefeningen te doen. Dit is het minimum, meer is beter!

Welke soorten bewegingen?

Bot- en spierversterkende activiteiten. 

Botversterkende activiteiten: Dit zijn activiteiten waarbij je het lichaam met je eigen gewicht belast. Voor ongetrainde mensen kan dit wandelen, traplopen of tai chi zijn. Voor wat meer getrainde mensen kunnen dit sporten zijn als hardlopen en volleybal.   

Spierversterkende activiteiten: bijvoorbeeld krachtoefeningen, maar je kunt ook sporten doen waarbij je rent of springt zoals voetbal, tennis, hardlopen en fitness.

Deze soorten kanker kan je beschermen door lichaamsbeweging

  • Darmkanker
  • Borstkanker
  • Baarmoederkanker

Ook helpt lichaamsbeweging overgewicht te voorkomen, hierdoor kan het indirect beschermen aan verschillende soorten kanker die kunnen voorkomen door overgewicht.

Tips voor beweging

Maak er een gewoonte van. Dit doe je door bijvoorbeeld een vast tijdstip te kiezen zoals in je pauzes. Ook kun je (een deel van) je huis naar het werk lopen/fietsen in plaats van in de auto te gaan.

Zorgt dat je er plezier in hebt. Dit doe je door verschillende activiteiten te doen zodat het niet verveeld of door met vrienden te gaan bewegen.

Deel het op. Je hoeft niet alles in een keer te doen. Ipv twee keer een uur lopen, kun je het verdelen in zes keer twintig minuutjes.

2 gedachten over “Hoeveel bewegen per dag?

Reacties zijn gesloten.