Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Mentaal fit

Hoe word ik mentaal sterker? Gebruik deze 10 tips!

Hoe lekker is het als jij je goed voelt bij alles dat je doet en over wie je bent? Heb je soms dat je niet lekker in je vel zit? Lees dan nu deze 10 tips en wordt mentaal sterker.

1. Positief blijven

De allereerste en ook de belangrijkste tip is dat je altijd positief probeert te blijven, ook als dingen tegenzitten. Je bent tot veel meer in staat dan je zelf denkt! Als je positief denkt en blijft, straal je zelfvertrouwen uit. 

2. Kruip niet in de slachtofferrol

Voor sommige mensen is de slachtofferrol comfortabel waardoor het lastig is om afscheid van te nemen. Als je je als het slachtoffer voelt, kun je de schuld afschuiven op de situatie of op andere mensen. Zolang je dit doet, groei je als persoon niet. Met deze strategie kruip je misschien wel uit je comfortzone en krijgt je mentale kracht een boost.

3. Neem het heft in eigen handen

Je krijgt mentale power als je het heft in eigen handen neemt over je hele leven. Hiermee kun je alles bepalen wat je doet, maar toch kun je zelf bepalen hoe je met lastigere situaties omgaat. Wanneer je een actievere houding aanneemt, voel je je vanzelf sterker.

4. Trek grenzen

Als anderen bijna óf over jouw persoonlijke grenzen gaan, moet je hierop reageren en het niet laten gebeuren. Kies je eigen grenzen en laat niemand hier overheen gaan. De ander weet wat nu jouw grenzen zijn, plus dit geeft jouw zelfvertrouwen. Je krijgt hierdoor meer het gevoel van eigenwaarde en meer controle over de situatie.

5. Probeer gezonder te leven 

Een gezond(er) lichaam zorgt voor een sterke geest. Wanneer je niet goed voor je lichaam zorgt, voel je je sneller vermoeid. Je hebt minder conditie en geen puf of zin om dingen te doen. Hierdoor kun je ook sneller stress krijgen waardoor tegenslagen extra hard aankomen. Hieronder een paar voorbeelden

6. Maak keuzes die bij je normen en waarden passen

Om je mentaal beter te voelen, moet je doen wat bij je past. Zelfvertrouwen komt door een gevoel van eigenwaarde en weten wie je bent. Dus nu wordt het tijd om dingen te doen en beslissingen te nemen die bij jou horen, anders blijf je meegaan met besluiten van anderen wat je misschien niet eens wilt. Af en toe is dat niet erg, als het maar niet te veel wordt. Op deze manier verlies je juist weer de controle over je leven waar ik hiervoor over heb verteld.

7. Doe dingen waar je goed in bent

Als je veel energie in minder leuke en moeilijke dingen doet, komt daar weinig energie uit terug. Het is prima om de dingen die je moeilijk vindt te verbeteren maar het probleem is dat je maar één energiepotje hebt. Probeer daarom vooral dingen te ontwikkelen wat je wél leuk vindt en goed in bent zoals bijvoorbeeld sporten. Die leveren je energie en succeservaringen op en daarmee kweek je ook zelfvertrouwen.

8. Geen tijd verspillen aan piekeren

Door piekeren verspil je onnodig energie, je piekert,piekert en kunt je gedachten er maar niet van loslaten. Je komt hiermee geen stap verder op weg naar de oplossing.

Nadenken over moeilijkheden is prima, hierdoor brengt het je dichter bij de oplossing. Piekeren is echter geen denken meer over je moeilijkheden, je herhaalt alleen de negatieve scenario’s.

Stop met piekeren je wordt er zoveel sterker van.

9. Doe eens wat vaker dingen in je eentje

Ga bijvoorbeeld een keer mediteren, een boswandeling maken of zoek ergens de stilte op. Je wordt hier rustiger van maar ook mentaal sterker.

Alleen op reis gaan kan ook. Het hoeft niet lang of ver te zijn. Je bepaalt zelf waar je heen gaat en wat je allemaal gaat doen. Dit is goed voor je zelfvertrouwen en hebt niemand om op achteruit te vallen en maakt alleen je eigen keuzes.

10. Kijk af bij anderen

Lukt het je na al deze tips nog niet om de zelfverzekerdheid uit jezelf te halen? Kijk eens naar andere mensen, wie komt zelfverzekerd over?

Praat met deze personen over hoe zij op dit punt zijn gekomen. Bespreek bijvoorbeeld dit soort vragen:

  • Waar zijn zij begonnen?
  • Wat hebben ze gedaan om te komen waar ze nu zijn?
  • Welke dingen denken zij wat jou gaat helpen?

Wees niet bang om mensen ‘na te doen’. Dit kan soms ook een verbeterde versie van jezelf zijn en het kan je vooral mentaal heel erg helpen.

Een gedachte over “Hoe word ik mentaal sterker? Gebruik deze 10 tips!

Reacties zijn gesloten.