Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Afvallen

Afvallen: hoe val ik snel en gezond af?

Hoe val je snel en gezond af? Snel afvallen is vaak niet moeilijk, maar snel afvallen is niet gezond. Bovendien komen de kilootjes er vaak ook net zo snel weer aan als dat ze eraf gaan. Lees verder en ontdek hoe je snel en gezond kunt afvallen.

Te snel afvallen is niet goed

Als je veel gewicht verliest binnen een paar weken, dat is niet goed. Dit noem je een crashdieet, zo’n crashdieet zorgt er voor dat je lichaam op de zogeheten spaarstand overschakelt. Als je daarna weer gaat eten zoals normaal, dan komen de kilo’s die je bent verloren gewoon weer terug. Dit noemen we het jojo-effect.

Hoeveel kilo per week is nou veilig?

Een halve kilo in de week is een veilig doel om af te vallen. Bij afvallen tot een halve kilo per week, haal je het meeste energie uit je vetreserves en dit is wat je wilt.

Wat gebeurt er als je te veel afvalt in korte tijd?

Helaas is heel snel afvallen niet zo makkelijk. Ga je veel minder eten of volg je een crashdieet? Dan probeert je lichaam zoveel mogelijk energie te behouden en dit zorgt weer voor het spaarstand. Je verliest hierdoor minder gewicht omdat je lichaam je reserves beschermt.

De spaarstand is er vooral voor op het beschermen van de vetreserves. Ga je nou langere tijd weinig eten, dan verbrand je lichaam eiwitten afkomstig uit de spieren waardoor je spierweefsel snel afneemt.Spieren gebruiken meer energie dan vet, dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie je lichaam verbruikt.

Wat is nou 5 kilo aan vet?

Als je 5 kilogram aan vet wilt verbranden is dat 38.885 calorieën. Een kilo lichaamsvet is ongeveer 7.777 calorieën. Om 5 kilo aan vetten weg te werken zul je dus 5 x 7.777 = 38.885 calorieën minder binnen moeten krijgen of juist calorieën verbranden.

Een gedachte over “Afvallen: hoe val ik snel en gezond af?

Reacties zijn gesloten.