Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Sporten

Hoe goed is opdrukken voor je lichaam?

Opdrukken is een effectieve fitnessoefening waarbij je jezelf met je armen opdrukt vanaf de grond. De oefening is goed voor je hele lichaam maar de focus ligt op je armen en je borst. Je traint er ook je benen, buikspieren, bekken, onder- en bovenrug en je schouders mee. Door op te drukken krijg je meer spiermassa waarbij je ook in rust dus meer calorieën verbrand en daardoor dus sneller afvalt.

Wat is opdrukken? (push-up)

De allergrootste spiergroep die je traint met opdrukken is je borst, hierna volgen je triceps. Je schouders en je andere armspieren staan ook op spanning tijdens het opdrukken. Met opdrukken verbeter je ook nog je conditie en na een tijdje zul je merken dat het een stuk makkelijker gaat en veel meer achter elkaar kunt doen. Uit onderzoek van Harvard  blijft dat mannen die meer dan 40 push-ups kunnen doen, een lager kans op hartfalen en cardiovasculaire aandoeningen hebben. Ook verlies je een stuk minder spierkracht bij het opdrukken wanneer je regelmatig opdrukt. Nog één van de voordelen zijn: beter coördinatie tussen hersen en armen en sterkere polsen. Mannen die opdrukken hebben ook nog minder kans op letsel door het vallen wanneer ze ouder worden.

Hoe moet je opdrukken?

  1. Plaats je knieën op de grond
  2. Zet je handen minimaal op schouderbreedte uit elkaar
  3. Houd je lichaam zo recht als een plank
  4. Strek je armen en span je buikspieren aan
  5. Buig je armen recht langs je lichaam en breng lichaam naar de grond totdat je neus bijna de grond raakt en duw jezelf dan meer omhoog.

Hoeveel calorieën verbrand je met opdrukken?

Het aantal calorieën dat je verbrandt, is per persoon verschillend. Als je zwaarder bent dan verbruik je meer energie dan een persoon die lichter is. Grofweg kun je uitgaan dat je met 20 keer opdrukken ongeveer zo’n 10 calorieën verbrandt. Opdrukken kun je niet een uur achter elkaar volhouden, als je wilt afvallen kun je opdrukken het beste combineren met andere HIIT-oefeningen, zoals lunges, jumping jacks en burpees.