Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Gezondheid

Hoe belangrijk is een goed ontbijt?

Veel mensen weten niet hoe belangrijk een goed ontbijt is, of in ieder geval een ontbijt is.

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van je dag. Na een nacht slapen eet en drink je zo 8 uur niet. Je lichaam heeft voedingsstoffen en energie nodig om de dag te beginnen. Lees daarom hieronder hoe belangrijk een goed ontbijt is.

Een ontbijt zorgt ervoor dat we ons voldoende kunnen concentreren op school of op het werk. Als je ontbijt krijg je veel gemakkelijker de voedingsstoffen binnen die nodig zijn elke dag. Er is een onderzoek gedaan na ontbijters en niet-ontbijters. De personen die ontbijt namen, krijgen meer mineralen en vitamines binnen. Deze personen komen veel dichter in de buurt van de aanbevelingen van vitamines, mineralen en voedingsvezel volgens de voedingsdeskundigen.

Ook is een ontbijt belangrijk om goed op gewicht te blijven. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die ontbijten vaker een goed gewicht hebben. Nadat je ontbijt is de verleiding minder om later in de morgen te gaan snacken of snoepen.

Hieronder nog 5 punten waarom een goed ontbijt belangrijk is

  1. Door te ontbijten komt je lichaam eerder op gang en zal het eten in de loop van de dag beter kunnen verwerken.
  2. Ontbijten kan een ochtendhumeur voorkomen!
  3. Ontbijten is goed voor productiviteit op je werk en studieprestaties op school.
  4. Ontbijten helpt bij een snellere spijsvertering, helemaal als er veel vezels in zitten.
  5. Samen ontbijten is een gezellige en prettige manier om de dag te beginnen.

Wil je nog meer weten over gezond ontbijten?

Wat is een goed ontbijt?

Dat je het beste niet je dag kunt beginnen met een patatje en een frikandel, zal je vast niks verbazen. Maar wat is nou een gezond ontbijt? Volgens Nina van Den Broecke, voedingsdeskundige is een gezond ontbijt een mix van graanproduct, een stuk fruit en een zuivelproduct. Door deze combinatie zorg je ervoor dat je al de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt om de dag mee te beginnen. Kies je voor brood? Dan kun je het best volkorenbrood kiezen met een gezond beleg zoals halvarine, groenten, een gekookt ei, of een magere vleeswaren zoals rookvlees of kipfilet.

Fruit eten als ontbijt kan ook, maar is niet aangeraden. Hiermee ontbreken er andere voedingsstoffen zoals calcium uit zuivel of complexe koolhydraten uit graanproducten. Als je wel voor een fruitontbijt kiest, compenseer dit dan bij je andere maaltijden.

Een gedachte over “Hoe belangrijk is een goed ontbijt?

Reacties zijn gesloten.