Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

CalorieënGezondheid

Het verschil tussen mayonaise en fritessaus: een gezondheidsvergelijking

Mayonaise en fritessaus zijn populaire sauzen, vooral geliefd bij friet. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee en welke is gezonder? En op basis waarvan? We zijn erin gedoken en hebben het voor je uitgezocht. We hebben hierbij niet gekeken naar de merken, maar alleen naar de soorten.

Ingrediënten en bereiding mayonaise en fritessaus

 • Mayonaise: Traditionele mayonaise wordt gemaakt van eidooiers, plantaardige olie (meestal zonnebloemolie of koolzaadolie), azijn of citroensap, en mosterd. Dit mengsel wordt geëmulgeerd tot een dikke, romige saus.
 • Fritessaus: Fritessaus is een lichtere variant van mayonaise en bevat meestal minder olie. Het wordt vaak gemaakt met water, azijn, plantaardige olie, verdikkingsmiddelen, en een kleiner percentage eidooier. Hierdoor is de textuur minder dik en de smaak iets lichter dan die van mayonaise.

Calorieën en voedingswaarde

 • Calorieën in mayonaise: Mayo bevat ongeveer 680-700 calorieën per 100 gram. Dit komt voornamelijk door het hoge vetgehalte, meestal rond de 70-80% van het product.
 • Calorieën in fritessaus: Fritessaus bevat aanzienlijk minder calorieën, namelijk rond de 300-350 calorieën per 100 gram. Het vetgehalte is lager, vaak tussen de 20-25%.

Gezondheidsoverwegingen

 • Mayonaise: Vanwege het hoge vet- en caloriegehalte is mayonaise minder geschikt voor dagelijks gebruik als je op je calorie-inname let. Echter, de vetten in mayonaise kunnen wel gezond zijn, vooral als je kiest voor varianten met onverzadigde vetten.
 • Fritessaus: Fritessaus is lager in calorieën en vetten, waardoor het een betere keuze lijkt voor mensen die letten op hun calorie-inname. Echter, het bevat vaak meer toegevoegde suikers en verdikkingsmiddelen om de smaak en textuur te verbeteren.

Alternatieven voor mayonaise en fritessaus

Er zijn verschillende gezondere alternatieven voor mayo en fritessaus die je kunt overwegen:

 • Griekse Yoghurt: Gebruik Griekse yoghurt als basis voor een romige saus. Je kunt dit op smaak brengen met kruiden en een beetje mosterd.
 • Hummus: Hummus is een plantaardige spread gemaakt van kikkererwten en biedt een gezonde hoeveelheid vezels en eiwitten.
 • Avocado: Geprakte avocado of guacamole kan dienen als een romige, voedzame saus.
 • Mosterd: Voor een caloriearme optie, kun je mosterd gebruiken. Het heeft een sterke smaak en weinig calorieën.
 • Ketchup: Ketchup is een populaire saus gemaakt van tomaten, azijn, suiker, en specerijen. Het is lager in calorieën en vetten dan mayonaise en fritessaus, maar bevat wel suiker. Ketchup kan een gezonder alternatief zijn, mits je let op de suikerinhoud en kiest voor varianten zonder toegevoegde suikers.
 • Currysaus: Currysaus is een smaakvol alternatief dat vaak minder vet en calorieën bevat dan mayonaise. Het wordt gemaakt van tomatenpuree, azijn, suiker, specerijen en soms een beetje olie. Let wel op de hoeveelheid suiker in sommige varianten.

Lees ook: Griekse yoghurt smoothie met mango en spinazie

Lees ook: Avocadodip met groenten van Chantal Janzen

Mayonaise of fritessaus?

Als je moet kiezen tussen mayonaise en fritessaus, is fritessaus doorgaans lager in calorieën en vetten. Echter, het bevat vaak meer toegevoegde suikers en andere additieven. Mayonaise, hoewel hoger in calorieën en vet, kan een gezondere optie zijn als je kiest voor varianten met onverzadigde vetten en het met mate gebruikt. Voor een echt gezonde keuze kun je alternatieven zoals Griekse yoghurt, hummus of avocado overwegen.

Niet alleen de calorieën zijn belangrijk

Bij het kiezen van een saus is het belangrijk om niet alleen naar calorieën te kijken, maar ook naar de algehele voedingswaarde en de ingrediënten. Zo kun je genieten van je frietjes met een saus die past bij je gezondheidsdoelen.

Voor meer informatie over gezonde voeding en tips, kun je altijd terecht bij betrouwbare gezondheidswebsites of een voedingsdeskundige raadplegen.