Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Gezonde recepten

Heerlijke pompoenen in oktober, zo kweek je ze zelf

Oktober is dé maand van de pompoenen. Deze veelzijdige groenten zijn perfect voor allerlei gerechten, van soep en salade tot curry. Wist je dat je ze zelfs op je balkon kunt kweken? Hier lees je hoe je dat doet.

Pompoenen houden van warmte en droogte

Pompoenen gedijen het beste in warme en droge omstandigheden. Een zonnige plek van ongeveer anderhalve meter breed is ideaal. Dit geeft de plant voldoende ruimte om over de bodem uit te dijen. De grote bladeren helpen om het vocht in de bodem vast te houden, maar zorg ervoor dat de bodem niet te nat wordt.

Lees ook: Zo kweek je zelf tomaten (want die zijn het lekkerst en gezondst)

Zaadjes uit eigen pompoenen gebruiken

Wil je volgend jaar je eigen pompoenen oogsten? Bewaar dan de zaadjes van je huidige pompoen. Plant deze zaadjes eind april. Ze ontkiemen snel in warme grond. Is het nog te koud buiten? Begin dan binnen in potjes en verplaats de jonge plantjes na de ijsheiligen, rond medio mei, naar buiten.

Rijke bodem voor beste resultaten

Pompoenen gedijen in een rijke bodem met veel compost. Dit zorgt ervoor dat je gezonde en goed bewaarbare exemplaren krijgt. Heb je weinig ruimte? Je kunt de pompoenplant ook tegen een rek laten groeien. De plant gebruikt zijn kurkdraden om te ranken, waardoor je zelfs op een kleine plek veel van deze heerlijke groente kunt kweken.

Lees ook: Feit of fabel: gefilterde koffie is gezonder dan ongefilterde koffie

Oogsten en bewaren

Je kunt pompoenen oogsten zodra de steel kurkachtig wordt. Snijd de pompoen zo dicht mogelijk langs de stengel af om de steel intact te houden, wat helpt bij het beschermen van de pompoen. Laat ze eerst goed drogen op een luchtige plek. Bewaar ze vervolgens bij tien graden, droog, donker en luchtig, bijvoorbeeld op een plank. Zo kun je de hele winter genieten van je zelfgekweekte pompoenen.

Meeldauw en schimmels Voorkomen

In september kan de herfst met zijn natte en koude omstandigheden schimmels en meeldauw veroorzaken. Herkenbare witte of grijswitte vlekken op het blad zijn symptomen. Hoewel dit de groei van de pompoen niet direct hindert, kun je aangetast blad het beste verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen.

Snel groeiende pompoenen

Pompoenen hebben een relatief kort groeiseizoen. In vijf maanden tijd kunnen ze van zaadje uitgroeien tot een flinke, smakelijke pompoen. Er is niets bevredigender dan je eigen kweek zien groeien en ze vervolgens te oogsten voor heerlijke gerechten.

Met deze tips kun je genieten van een succesvolle pompoenenoogst en de heerlijke gerechten die je ermee kunt maken. Veel succes en vooral veel plezier met je pompoenen!

Een gedachte over “Heerlijke pompoenen in oktober, zo kweek je ze zelf

Reacties zijn gesloten.