Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Gezondheid

Feit of fabel: gefilterde koffie is gezonder dan ongefilterde koffie

In de wereld van koffieliefhebbers blijft de discussie over de gezondheidsvoordelen van gefilterde versus ongefilterde koffie een populair onderwerp. Maar wat is nu echt gezonder? In dit artikel duiken dieper in de feiten rond deze vraag, verkent de verschillen tussen gefilterde en ongefilterde koffie en evalueert hun gezondheidseffecten. Is het een feit of een fabel dat het filteren van koffie gezonder is dan het niet filteren van koffie? Wij hebben het uitgezocht.

Wat is gefilterde koffie?

Gefilterde koffie wordt gemaakt door heet water over gemalen koffiebonen te gieten die zich in een filter bevinden. Het filter kan van papier, metaal of een ander materiaal zijn en houdt de meeste koffiedeeltjes en oliën tegen. Bekende methoden van gefilterde koffie omvatten het gebruik van een druppelkoffiemachine, een pour-over koffiepot zoals de Chemex, of een AeroPress, die ook een soort filter gebruikt.

Wat is ongefilterde koffie?

Ongefilterde koffie, vaak ook ‘boerenkoffie’ of ‘Turkse koffie’ genoemd, wordt bereid zonder het gebruik van een filter. Bij deze bereidingswijze komen de gemalen koffiebonen direct in contact met het water en blijven ze in de drank. Voorbeelden van ongefilterde koffie zijn de Franse pers (French press), espresso, en de traditionele Turkse of Griekse koffie. Koffie uit een koffieautomaat met bonen, waarbij de bonen gemalen worden tijdens het zetten van je kopje koffie, is ook ongefilterde koffie.

Lees ook: Top 10 goede voornemens voor 2024: focus op fysieke en mentale gezondheid

Gezondheidsaspecten van gefilterde en ongefilterde Koffie

  1. Cafestol en Kahweol:
    Een cruciaal verschil in gezondheidseffecten tussen gefilterde en ongefilterde koffie komt door twee natuurlijke stoffen: cafestol en kahweol. Deze verbindingen worden gevonden in de olieachtige deel van koffie en hebben een potentieel cholesterol-verhogend effect. Door de koffie te filteren wordt een groot deel van deze stoffen door het gebruik van een filter verwijderd, terwijl ongefilterde koffie deze hogere niveaus behoudt.
  2. Antioxidanten:
    Beide koffiesoorten bevatten antioxidanten zoals hydroxyzuren en polyfenolen, die bijdragen aan de algemene gezondheid door het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Echter, de filtering kan enige invloed hebben op de hoeveelheden van bepaalde antioxidanten in de koffie.
  3. Cafëinegehalte:
    Hoewel het type bereiding enigszins kan bijdragen aan variaties in het cafeïnegehalte, is er geen significant verschil in de hoeveelheid cafeïne tussen gefilterde en ongefilterde koffie. Het cafeïnegehalte hangt meer af van de koffieboon en de brandwijze.

Lees ook: Ademhaling: de sleutel tot fysieke en mentale welzijn

Vergelijking en gezondheidseffecten

Studies hebben aangetoond dat langdurig gebruik van ongefilterde koffie kan leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte. Een studie gepubliceerd in het “Journal of Internal Medicine” toonde aan dat consumptie van ongefilterde koffie geassocieerd werd met een hogere mortaliteit vergeleken met het drinken van de gefilterde variant. Dit verschil werd toegeschreven aan de hogere niveaus van cafestol en kahweol in ongefilterde koffie.

Daarentegen toont onderzoek aan dat gefilterde koffie, door het verminderen van deze stoffen, het risico op hartziekten kan verlagen en potentieel andere gezondheidsvoordelen biedt zonder het cholesterolniveau te verhogen.

Conclusie: feit of fabel?

Op basis van huidig onderzoek blijkt het een feit te zijn dat gefilterde koffie gezonder is dan de ongefilterde variant. Dat komt vooral vanwege de lagere niveaus van cafestol en kahweol die bijdragen aan een lager risico op cholesterolgerelateerde gezondheidsproblemen. Dit betekent echter niet dat ongefilterde koffie per se ongezond is; het is belangrijk dat liefhebbers van ongefilterde koffie zich bewust zijn van hun algehele gezondheid en hun consumptie afstemmen op hun persoonlijke gezondheidsbehoeften.

Gefilterde koffie zonder suiker staat in de Schijf van Vijf. Hoe beter de koffie gefilterd, hoe gezonder, want hoe minder cafestol erin zit. In koffie gemaakt met een papierenfilter zit de minste cafestol.

(C) Afbeelding van stokpic via Pixabay

Een gedachte over “Feit of fabel: gefilterde koffie is gezonder dan ongefilterde koffie

Reacties zijn gesloten.