Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Afvallen

Dé vijf soorten diëten

Als je graag wilt afvallen, dan denken de meesten al snel aan een dieet. Daarom heb ik voor jullie dé vijf diëten onder elkaar gezet.

De vijf diëten

  • Caloriearm dieet
  • Koolhydraatarm dieet
  • Eiwitrijk dieet
  • Vetarm dieet
  • Dieet voor mensen met chronische ziekten of allergieën

1. Caloriearm dieet

Voeding is brandstof voor je lichaam, die brandstof noemen we calorieën. Je lichaam is hetzelfde als een auto, als er geen brandstof is dan gebeurt er niks. Dus elke dag heb je een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig om normaal te kunnen functioneren. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je nodig hebt, dan wordt het als vetweefsel opgeslagen en dan kom je aan. Een caloriearm dieet zorgt er voor dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt, hierbij val je dus af.

2. Koolhydraatarm dieet

Bij een koolhydraat dieet is de bedoeling dat je zo min mogelijk producten eet die koolhydraten bevatten. Je lichaam zet tijdens de spijsvertering de koolhydraten om in glucose. Je lichaam kan niet veel glucose opslaan, dus wordt dit omgezet in energie. Dit is goed als je voldoende beweegt om dit weer te verbranden. Maar beweeg je nou niet zo veel, dan wordt dit opgeslagen als vet.

3. Eiwitrijk dieet

Dit dieet wordt ook wel proteïnedieet genoemd. Je eet zoveel mogelijk eiwitten, zoals vis, kip en eieren. Het idee is doordat je zo veel eiwitten eet, er weinig ruimte overblijft voor koolhydraten wat je lichaam snel omzet in vet. Deze producten die je eet zorgen ook sneller vol een vol gevoel, waardoor je sneller een vol gevoel hebt. Daarnaast zijn proteïnen goed voor je spier- en botmassa. Normaal gesproken als je afvalt, verlies je ook bot- en spierweefsel, eet je nou veel proteïne tijdens je dieet, dan heb je hier minder last van.

4. Vetarm dieet

Vetarme diëten gaan ervan uit dat overgewicht vooral veroorzaakt wordt door te veel vet eten. Door de ongezonde verzadigde vetten uit bijvoorbeeld gefrituurd eten, gebak en chocola te laten staan, val je af. Valkuil van dit dieet is dat je lichaam wel degelijk vetten nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Schrap dus niet zomaar alle vetten uit je dieet, maar kies voor onverzadigde vetten. Die vind je bijvoorbeeld in olijfolie, ongebrande noten en vette vis.

5. Specifieke dieet voor mensen met allergieën of chronische ziekten

Er zijn veel verschillende allergieën en ziekten waarvoor mensen een dieet moeten volgen. Het doel is dan niet afvallen, maar het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, omdat het lichaam daar niet goed op reageert. Voorbeelden zijn een glutenvrij dieet bij coeliakie of een dieet zonder melkproducten bij een koemelkallergie.

2 gedachten over “Dé vijf soorten diëten

Reacties zijn gesloten.