Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Calorieën

Van hoeveel calorieën kom je 1 kilo aan?

Calorieën zijn de brandstof die ons lichaam uit ons eten en drinken haalt. Hoeveel calorieën ons lichaam nodig heeft, heb ik al omschreven in het artikel Hoeveel calorieën heb je per dag nodig? Maar hoeveel calorieën moet je extra innemen om 1 kg aan te komen, dus 1 kg zwaarder te worden?

Hoeveel calorieën heb je nodig om 1 kg aan te komen?

Om 1 kilogram in gewicht aan te komen, moet je ongeveer 7700 calorieën meer innemen dan je verbruikt. Dit komt omdat 1 gram vet ongeveer 9 calorieën bevat. 1 kilogram vet bevat dus ongeveer 7830 calorieën.

Als je bijvoorbeeld normaal gesproken ongeveer 2000 calorieën nodig hebt om in stand te blijven, moet je dus 9700 calorieën innemen om 1 kilogram aan te komen. Dit is ongeveer 4,85 keer meer dan je normaal gesproken nodig hebt.

Om dit te bereiken, moet je dus veel meer eten dan je normaal gesproken doet. Je kunt dit doen door meer te eten van de voedingsmiddelen die je normaal gesproken al eet, of door nieuwe, calorierijke voedingsmiddelen toe te voegen aan je dieet.

Hier zijn enkele tips om meer calorieën binnen te krijgen:

 • Eet meer calorierijke voedingsmiddelen, zoals noten, zaden, avocado, olijfolie, volle melkproducten, vlees en vis.
 • Eet grotere porties van de voedingsmiddelen die je normaal gesproken al eet.
 • Eet vaker per dag.
 • Drink calorierijke dranken, zoals smoothies, milkshakes en sportdranken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het aankomen van 1 kilogram niet meteen gebeurt. Het duurt ongeveer een week om 1 kilogram aan te komen als je 7700 calorieën per dag meer inneemt dan je verbruikt.

Als je wilt aankomen, is het belangrijk om je gewicht regelmatig te controleren. Als je te snel aankomt, moet je je calorie-inname verlagen.

Waarom zou je 1 kg aan willen of moeten komen?

Er zijn verschillende redenen waarom je 1 kilogram aan zou willen of moeten komen.

 • Je bent te mager. Als je ondergewicht hebt, is het belangrijk om aan te komen om je gezondheid te verbeteren. Ondergewicht kan leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, zoals ondervoeding, osteoporose en een verminderd immuunsysteem.
 • Je wilt spiermassa opbouwen. Als je aan krachttraining doet, is het belangrijk om voldoende calorieën te eten om je spieren te laten groeien.
 • Je bent zwanger of geef borstvoeding. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, heb je meer calorieën nodig om je kind te voeden.
 • Je hebt een bepaalde medische aandoening. In sommige gevallen kan het nodig zijn om aan te komen om een bepaalde medische aandoening te behandelen.

Als je wilt aankomen, is het belangrijk om dit op een gezonde manier te doen. Dit betekent dat je voldoende calorieën moet eten, maar ook dat je ervoor moet zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met een diëtist.

Hier zijn enkele tips om 1 kilogram op een gezonde manier aan te komen:

 • Eet meer calorierijke voedingsmiddelen, zoals noten, zaden, avocado, olijfolie, volle melkproducten, vlees en vis.
 • Eet voldoende eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw van spieren.
 • Eet voldoende groenten en fruit. Groenten en fruit zijn belangrijk voor de gezondheid en zorgen ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
 • Drink voldoende water. Water is belangrijk voor het lichaam en helpt je om je gewicht in evenwicht te houden.

Als je 1 kilogram aankomt, is het belangrijk om je gewicht regelmatig te controleren. Als je te snel aankomt, moet je je calorie-inname verlagen.

(C) Afbeelding van cattalin via Pixabay