BMI Berekenen
Wat is BMI?
Body mass index (BMI) is een index die de verhouding tussen gewicht en lengte bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om te kijken of er sprake is van overgewicht of ondergewicht. De index geeft een inschatting van hoe gezond je lichaamsgewicht is. Vanaf je 2e levensjaar kun je de BMI berekenen. Ben je nou heel gespierd, zwanger of geef je borstvoeding, dan kan de test niet goed werken.
Hoe kun je je eigen BMI berekenen?
Je BMI kun je zelf berekenen door je lichaamsgewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lengte in meters. Ben je bijvoorbeeld 65 kilo en 1,70 meter lang, dan berekenen je je BMI zo: 65/ (1,70 x 1,70) = 22,5
Wat is een gezond BMI?
Een gezond BMI voor volwassen ligt tussen de 18 en 25. Voor kinderen en ouderen gelden andere grenzen. Zoals ik hiervoor al heb aangegeven, ben je bijvoorbeeld gespierder of zwanger dan ben je zwaarder en kan de indicatie niet helemaal kloppen.
BMI | Gewicht |
<18 | ondergewicht |
18-25 | gezond gewicht |
25-30 | iets te zwaar |
>30 | veel te zwaar |
BMI Berekenen
Met behulp van onderstaande tool kun je eenvoudig je BMI berekenen. Vul de gegevens in (in Nederland gebruiken we Metric) en zie meteen je BMI.
BMI
Je eigen BMI berekenen
Er zijn diverse hulpmiddelen om de markt om je eigen Body Mass Index te berekenen, waaronder onderstaand omvangsmeetlint. Of wat te denken van een weegschaal die direct je BMI aangeeft?
Waarom BMI Berekenen?
Je BMI (Body Mass Index) berekenen is essentieel voor het begrijpen van je gezondheid en welzijn. Deze simpele berekening, gebaseerd op je lengte en gewicht, biedt inzicht in je lichaamssamenstelling en risico’s op gezondheidsproblemen. Het kan je helpen bij het instellen van realistische gewichtsdoelen en het monitoren van je voortgang bij afvallen of aankomen. Door je BMI te kennen, kun je vroegtijdig waarschuwingssignalen opvangen voor aandoeningen zoals obesitas, hartziekten en diabetes. Het is een waardevol instrument voor het maken van gezonde keuzes in je dieet en levensstijl. Het meten van je BMI is de eerste stap naar een gezonder, fitter leven.
Is de BMI altijd betrouwbaar?
Hoewel de Body Mass Index (BMI) een nuttige tool kan zijn om een ruwe schatting van iemands lichaamsgewicht en gezondheid te geven, is het belangrijk om te begrijpen dat de BMI niet altijd betrouwbaar is en beperkingen heeft:
- Gebrek aan nuance: De BMI houdt alleen rekening met lengte en gewicht, zonder rekening te houden met andere factoren zoals spiermassa, lichaamsvetpercentage, leeftijd, geslacht, en lichaamssamenstelling. Daardoor kan het onnauwkeurig zijn voor atleten of mensen met een hoge spiermassa, omdat spier meer weegt dan vet.
- Gezondheidsrisico’s: Een “gezond” BMI kan nog steeds verhoogde gezondheidsrisico’s met zich meebrengen als iemand een ongunstige lichaamssamenstelling heeft, bijvoorbeeld een hoge buikomvang.
- Individuele verschillen: Mensen zijn uniek, en wat voor de ene persoon een gezonde BMI is, kan voor een andere persoon anders zijn. Het is belangrijk om andere gezondheidsindicatoren en persoonlijke omstandigheden te overwegen.
- Leeftijd: De BMI houdt geen rekening met leeftijdsgerelateerde veranderingen in lichaamssamenstelling.
Kortom, de BMI kan een startpunt zijn voor het evalueren van gewicht en gezondheid, maar het mag niet de enige maatstaf zijn. Het is belangrijk om andere factoren en gezondheidsindicatoren te overwegen en altijd advies in te winnen bij een zorgverlener voor een volledig beeld van je gezondheid.