Lichamelijk en geestelijk fit worden en blijven

Gezondheid

Alarmerend nieuw onderzoek: vapen beschadigt hersenen en organen door giftige metalen

Vapen niet alleen schadelijk is voor de luchtwegen, maar ook ernstige gevolgen kan hebben voor de hersenen en andere organen. Dit komt door de giftige metalen die vrijkomen tijdens het vapen, het gebruik van elektronische sigaretten, en die diep in het lichaam doordringen. Een recente Amerikaanse studie heeft dit aangetoond. Dit onderzoek is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Tobacco Control.

Vrijkomen van giftige metalen bij vapen

Uit het onderzoek blijkt dat er bij het gebruik van vapes metalen zoals lood, uranium en cadmium vrijkomen. Deze metalen kunnen ernstige gezondheidsschade veroorzaken, waaronder cognitieve stoornissen, gedragsstoornissen en verschillende soorten kanker. Zelfs op korte termijn kan blootstelling aan deze zware metalen al blijvende schade aanrichten bij jongeren.

Lees ook: Ademhaling: de sleutel tot fysieke en mentale welzijn

Lees ook: Hoe belangrijk is een goed ontbijt?

Zorgen over populaire zoete smaken

Bijzonder zorgwekkend is de bevinding dat de populaire zoete smaken, die vooral bij jongeren in trek zijn, een hogere concentratie schadelijke metalen zoals uranium bevatten. Ondanks het verbod op de verkoop van deze smaken in Nederland sinds begin dit jaar, benadrukt kinderlongarts Noor Rikkers het belang van strenge handhaving van dit verbod.

De gevaren van nicotine bij vapen

Naast de metalen bevat de e-liquid in vapes ook nicotine, die schadelijk is voor de ontwikkeling van het brein. De effecten hiervan kunnen onomkeerbaar zijn en levenslange gevolgen hebben. Rikkers wijst op de soms dodelijke gevolgen van vapen, zoals jongeren die met ernstige ademhalingsproblemen op de intensive care belanden.

Waarom blijft vapen populair?

Ondanks de bekende risico’s neemt de populariteit van vapen wereldwijd toe. Volgens Rikkers is dit deels te wijten aan misleidende informatie van de vape-industrie, die in het verleden heeft geclaimd dat vapen 95% minder schadelijk is dan roken. Deze claim is wetenschappelijk ongefundeerd en sommige onderzoekers hebben banden met de vape-industrie.

Streven naar een nicotinevrije generatie

Rikkers pleit voor een overheidsbeleid dat de verkoop van nicotine sterk reguleert, vergelijkbaar met initiatieven in Nieuw-Zeeland en het VK. Een voorstel is om kinderen geboren na 2011 niet meer legaal aan vapes of sigaretten te laten komen, wat een significante verlichting voor de gezondheidszorg zou betekenen.

Oproep tot actie

Er is een burgerinitiatief gestart om het idee van een nicotinevrije generatie op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Voor dit initiatief zijn nog duizenden handtekeningen nodig. Het plan zou vanaf 2030 effectief moeten zijn, wanneer kinderen geboren in 2012 de leeftijd van 18 jaar bereiken, met als doel een rookvrije generatie in 2040.

Deze alarmerende bevindingen en initiatieven benadrukken de urgentie voor zowel beleidsmakers als het publiek om de gevaren van vapen serieus te nemen en actie te ondernemen ter bescherming van de volksgezondheid.

(C) Afbeelding van Lindsay Fox via Pixabay